Keressen bennünket kérdésével: +36 30 619 6371 info@organizone.hu

Baktériumok a kezünkön

BAKTÉRIUMOK A KEZÜNKÖN

A tudományos világban régóta ismert tény, hogy az ember kezén csaknem 200 különböző fajta baktérium tenyészik.

A mikrobák milliós példányszámban, elsősorban az alkaron és a tenyéren telepednek meg, ám a New York-i egyetem kutatói által korábban bizonyítást nyert az a tény is, hogy semmi szükség miattuk a napi kézmosások számának megsokszorozására.

Antonio Cassone, az Egészségvédelmi Intézet fertőző betegségek osztályának igazgatója leszögezte: a több tízezer baktériumfajta között mindössze ezer, vagy kicsivel több jelenthet veszélyt az ember egészségére. Mario Venditti, a római Tudományegyetem fertőzésekre specializálódott tudósa így érvel:

– Kezeinken, az egészségügyi dolgozók kezén, olyan veszélyes baktériumok fordulhatnak elő, mint a Staphylococcus aureus, amely egyike a gyógyító intézmények legfőbb ellenségének. A fertőzöttség fokától függően ezek a baktériumok pattanások kialakulásához vezethetnek, de akár súlyos tüdőgyulladást is okozhatnak. Rendszerint viszont mégsem képviselnek kifejezett veszélyt.

A New York-i egyetem tudósai, ahogyan a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent cikkben vázolták, önkéntesek kezén nem tudták kimutatni a Staphylococcus aureus-t. Egy havannai tengerész kezét megvizsgálva ugyanakkor 182 baktériumfajtát találtak, melyek közül csaknem minden tizedikkel először találkoztak. A férfiaknál és nőknél a mikroorganizmusok populációjának mennyisége a bőr pH értékétől függően változik. Mint megállapították, egy személy kezén négy típusból legfeljebb egy ismétlődik, és valamennyi kísérleti alanyon csupán hat azonos baktériumot tudtak kimutatni.

– Se az egészségügyi intézmények területén, se a mindennapi életben nincs szükség kiegészítő intézkedéseket tenni a szokásos kézhigiénián túlmenően – magyarázza Venditti.

– Sőt, az élő és egészséges mikroorganizmus populációk jelenléte gátat szab a patogén baktériumok negatív hatásainak.

Ezt a mechanizmust szakszóval mikroba-beavatkozásnak nevezik.

– Az antibiotikumok helytelen használata megöli a gyengébb baktériumokat, ezzel teret biztosít az erősebb, kártékony törzsek fejlődéséhez – hangsúlyozza a szakember.

– Az újszülöttek az anyatejjel nem csak táplálékhoz, egészséges mikrobákhoz is jutnak. Ez garantálja, hogy a bélbolyhok közt nem telepednek meg patogén baktériumok.

Egyes kutatók ezt a mechanizmust használnák fel a kórházi fertőzések ellen folytatott harcban. Marc Spiegelman, az Európai Jerusalem Egyetem sebésze állítja: sokkal több baktériumot fedeznek fel azokban az országokban, ahol több fertőtlenítőszert használnak.

– Amellett, hogy a harcolni kell a “rossz” mikrobákkal, fokozni kellene a „jók” terjedésének lehetőségét – vélekedik a szakember. Munkatársainak Spiegelman azt tanácsolja: sebészeti beavatkozás előtt olyan természetes oldatba áztassák a kezüket, melyben a hasznos mikrobák vannak többségben.

 

@ organizone