Keressen bennünket kérdésével: +36 30 619 6371 info@organizone.hu

TAKARÍTÁS – MIÉRT FONTOS?

A mindennapos takarítás előfeltétele annak, hogy a közvetlen környezetünk (ház, lakás, munkahely) kellemes benyomású, otthonos, élhető maradjon. Ezeket a területeket nem csak esztétikai, higiéniai szempontokból is nagyon fontos tisztán tartani, hiszen elhanyagolt környezetben sokkal nagyobb az esélye a kórokozók elszaporodásának, mint a rendszeres, alapos tisztításon áteső felületeken. A megtelepedő kártékony mikroorganizmusok rossz szagokat okoznak és betegségeket terjeszthetnek, ezért egyre gyakrabban javasolják a tisztítást követő fertőtlenítést is.

MIÉRT HASZNÁLJUNK MIKROBIOLÓGIAI TISZTÍTÓANYAGOKAT?

Századunkban a bolygó jövője a tudatosan gondolkozó emberek kezében van. Egyik legfontosabb lépés a környezettudatos életmód felé, hogy a kártékony, mérgező vegyszereket lebomló, természetes hatóanyagú tisztítószerekre cseréljük háztartásunkban. Ezeknek a termékeknek számos előnyük van a hagyományosan alkalmazott kemikáliákkal szemben:

  • nem károsítják a tisztítandó anyagot, felületet
  • nem ártalmasak az emberi szervezetre
  • a természetben nyom nélkül lebomlanak
  • használatukkal visszaáll a környezet biológiai egyensúlya
  • megfelelően alkalmazva a fertőtlenítés szükségtelenné válik
  • az esetlegesen megmaradt szennyeződéseket az enzimek tovább bontják, így később könnyűszerrel eltávolíthatók

HOGYAN HATNAK A MIKROBIOLÓGIAI TISZTÍTÓANYAGOK?

A mikrobiológiai tisztítás hatásmechanizmusának megértéséhez először a baktériumok közegében bonyolódó folyamatokat kell átlátnunk.

A természetes baktériumok közt megkülönböztetünk patogén, azaz kórokozó típusokat, és nem-patogén, azaz hasznos, hulladéklebontó baktériumokat, melyek közt rendkívül kényes egyensúly áll fenn. Kisebb területre szorulva ez az egyensúly még könnyebben felborul és fertőzések alakulnak ki, kiváltképp rossz higiéniai körülmények esetén. Nem szabad azonban a felületen minden baktériumot válogatás nélkül elpusztítani, mert a jótékony baktériumok kiirtásával csak még jobb szaporodási feltételekhez juttatjuk a kártékony mikrobákat.

Az antibakteriális és fertőtlenítő tisztítószerek felfedezése óta kísérleteznek a vegyészek azzal, hogy helyreállítsák a fertőzések legyőzésének természetes folyamatát, ám ezek a próbálkozások sosem bizonyultak igazán sikeresnek. A technológiai fejlődés ellenére gyakran az apró baktériumtelepek túlélték a vegyi támadást, ezért egyre erősebb szerek alkalmazására volt szükség.

Egy problémát azonban nem szüntetett meg a módszer: a durva hatóanyagok nemcsak a patogén, hanem a nem-patogén baktériumokat is elpusztítják – egy millió kártevővel együtt több milliárd hasznos mikrobát. Ez biológiai okokra vezethető vissza: a nem-patogén baktériumok a vegyi támadást követően védekező formát vesznek fel, és csak 4-6 óra elteltével indul meg újra a szaporodási folyamat. Ez idő alatt egyetlen kórokozó baktérium a rendkívül tápanyagdús, nedves környezetben akár 18-szor is osztódhat: hat óra alatt egyetlen patogén baktériumból akár egy 262.144 kórokozót számláló telep is kialakulhat. A felső határértéket elérve a terület fertőzővé válik.

MI A NEM-PATOGÉN BAKTÉRIUMOK SZEREPE?

A nem-patogén baktériumok a természetben különféle hulladékokkal, például zsírral, fehérjével, keményítővel táplálkoznak, melyeket enzimeik segítségével bontanak le. Tevékenységükkel hozzájárulnak a kórokozók számára kedvező, szaporító közeg eltávolításához, ezáltal a környezeti egyensúly fenntartásához. Mindaddig, amíg a nem-patogén baktériumok vannak túlsúlyban, kicsi az esélye annak, hogy kórokozók telepedjenek meg, vagy rossz szagok alakuljanak ki.

HOGY MŰKÖDNEK AZ ENZIMEK?

Az enzimeket leginkább apró ollókhoz lehetne hasonlítani, melyek feldarabolják, így emészthetővé teszik a hulladékanyagokat a baktériumok számára. A mikroorganizmusok mindig a környezeti szennyeződésnek megfelelő enzimeket termelik ki, a folyamatot irányítva pedig olyan enzimek nyerhetők, melyek tökéletesen felhasználhatóak mikrobiológiai tisztítóanyagok összetevőiként.

MIBEN JÁR ÉLEN AZ ORGANIZONE?

Az ORGANIZONE termékek nem a természet ellen, hanem vele összhangban dolgoznak a lakókörnyezet és a benne élők egészségéért. Modern biológiai technológiák alkalmazásával olyan módszert fejlesztettünk ki a felületek kezelésére, mely képes megteremteni és fenntartani az optimális mikrobiológiai környezetet – ezzel együtt a természet finom egyensúlyát.

Az ORGANIZONE mikrobiológiai tisztítóanyag-termékcsalád tagjai három kategóriába sorolhatóak:

  • Természetes, ásványi alapú, enzimes tisztítók: enzimmel erősített hatású tisztítóanyagok
  • Bakteriális tisztítók: nem-patogén baktérium-alapú, enzimekkel erősített hatású tisztítóanyagok
  • Mikrobiológiai hulladékasszimiláló anyagok = nem-patogén baktériumok felhasználásával készült termékek

Az enzimek feladata, hogy feldarabolják a szennyeződéseket, így a víz és a környezetbarát tisztítóanyagok könnyebben kifejtik hatásukat a felületen. Az enzimek az esetleg még hátramaradt szennyeződésekben (például illesztéseknél, mélyebb résekben) is aktívak maradnak, így a szennyeződés a következő tisztításkor már könnyedén eltávolítható.